BGM Models SRL – Alta teapa tip agentie de modeling

O ieseanca incearca sa-si recupereze o suma de cateva sute de lei dupa ce a incheiat un contract cu o firma de modeling si a platit un avans. Femeia considera ca serviciile oferite de aceasta firma sunt o mare teapa si a solicitat rezilierea contractului, care insa i-a fost refuzata, la fel ca si restituirea banilor platiti. Camelia M. din Iasi a incheiat un contract de prestari servicii cu SC BGM Models Management SRL, in urma caruia a achitat suma de 279,50 lei. Firma si-a deschis de curand un sediu in Iasi, in complexul Carrefour Felicia, si recruteaza persoane chiar din incinta galeriei. Metoda de “agatat” este foarte simpla. “Am fost abordata de un domn care impartea pliante si care promova o firma de recrutare de modele (copii incepand de la 2 luni pana la adulti de 65 de ani). Acest domn a insistat sa ma conduca pana in agentie pentru a fi sigur ca voi discuta cu o domnisoara de acolo. Pentru a ma convinge sa imi inscriu copilul in baza lor de date, domnisoara mi-a spus ca am un copil vesel, carismatic, numai bun pentru a promova produsele destinate bebelusilor. Nu am vazut nimic rau in acest lucru, asa ca am acceptat sa platesc suma de 79,50 de bani, taxa de inscriere si am semnat si un fel de contract conform caruia agentia se obliga sa faca 3 fotografii pe care le posteaza pe site-ul firmei lor si sa-mi ofere promovarea acestor fotografii timp de un an de zile, incepand cu data semnarii contractului”, a declarat Camelia M., una dintre clientele pagubite.

Modele tinute cu forta

Imediat i s-a spus femeii despre un alt serviciu care i-ar fi util copilului ei si i s-a comunicat ca acesta a fost selectat din zeci de copii sa beneficieze de “sedinta foto” destinata profesionistilor. Pentru suma de 1.200 de lei, copilul va beneficia de promovare Gold timp de un an de zile pe baza unor fotografii realizate de firma. “Acest serviciu costa 1.200 de lei, dar agentia suporta 50 la suta din contravaloarea lui. Cum firma este infiintata de putin timp, am decis sa platesc un avans de 200 de lei, urmand sa achit diferenta de 400 lei cand ma voi prezenta la sedinta foto pe data de 29.10.2012, desi in contract este specificat la articolul 3.2 ca “Sedinta foto incepe la data stabilita de Prestator in functie de participantii la cursuri, notificand pe beneficiar cu 5 zile inainte”. Cum sa fiu anuntata cu 5 zile inainte, cand sedinta foto a fost programata dupa 3 zile de la data incheierii contractului?”, a mai declarat Camelia.
Cand a solicitat rezilierea contractului si returnarea banilor, acesteia i s-a spus ca trebuia sa se prezinte cu minim 48 de ore inainte de sedinta foto. Insa cele 48 de ore specificate in contract nu fac referire la rezilierea contractului, ci la imposibilitatea de prezentare la sedinta foto. Femeia a anuntat apoi firma ca va apela la alte modalitati pentru a-si recupera banii. “M-au instiintat apoi ca nu voi primi toata suma inapoi, ci imi vor fi retinuti 30 la suta din valoarea contractului, adica 180 de lei, cheltuieli de intocmire a contractului, cheltuieli cu fotograful profesional si make-up-ul. Eu nu am beneficiat de niciun serviciu de acest gen. Ba mai mult, au inceput sa ma persifleze spunand ca pot sa ma duc unde vreau eu, sa fac cate reclamatii vreau ca agentia este acoperita pentru ca are un contract agreat de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor”, a mai spus femeia.

Reclamatiile la OPC au inceput sa curga

Cu toate ca SC BGM Models Management si-a deschis sediul in Iasi de doar o saptamana, s-au inregistrat deja victime ale acestei firme. In doar cateva zile de activitate, iesenii au si inceput sa se planga la Protectia Consumatorilor. “Privitor la SC BGM Models Management SRL am inregistrat pana in prezent doua reclamatii. Conform acestora rezulta ca firma respectiva incheie contracte de prestari servicii in baza carora realizeaza sedinte foto profesionale, intocmind un album foto care va fi prezentat pe pagina de internet a operatorului economic. Unul dintre cei doi consumatori care au formulat reclamatiile a achitat suma de 279,50 lei. In esenta, se reclama ca prevederile contractuale sunt neclare, nefiind stabilit in detaliu modul in care firma isi va indeplini obligatiile de promovare a beneficiarilor. Ambele reclamatii sunt in curs de solutionare, urmand ca in urmatoarele zile sa anuntam masurile care au fost luate”, a declarat Marian Grigoras, comisar sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor – Regiunea Nord-Est.
Comisarii ii avertizeaza ieseni pe aceasta cale sa nu se lase pacaliti de aceasta firma, sa citeasca orice contract pe care il semneaza cu maxima atentie si sa nu scape banii din mana in avans pentru diferite servicii inainte de a se informa despre “afacerea” pe care o consfintesc. “Ca si in alte randuri, atentionam consumatorii sa citeasca contractele pe care le semneaza, sa solicite modificarea sau eliminarea clauzelor care nu le sunt in avantaj, iar achitarea unor sume de bani in avans sa se faca dupa o temeinica verificare a seriozitatii operatorilor economici la care apeleaza”, a mai declarat Marian Grigoras.

Firma invoca legea

Reprezentantii firmei spun ca nu se poate lua in calcul vicierea consintamantului beneficiarului contractului iar buna-credinta este prezumata. “Agentia BGM Models Management ofera servicii stipulate prin contract fara a depasi limita obligatiilor asumate si fara a se sustrage de la executarea vreuneia dintre obligatiile sale, fiind o societate comerciala care-si desfasoara activitatea conform reglementarilor legale in vigoare. Beneficiarul contractului, in masura in care nu mai doreste sa-si execute obligatiile asumate prin contract din motive independente sau care nu au fost prevazute in contract, pe care le putem numi «personale» sau din motive obiective, are la dispozitie aplicabilitatea art. 7.2 si 8.2 din contract”, a declarat Sebastian Nanu, administratorul legal al BGM Models Management.
Managerul firmei este nimeni altul decat Teodor Draghici, cel care este acuzat ca a tepuit numeroase persoane prin intermediul unor firme de modelling care au functionat dupa acelasi tipar, dupa cum sustine presa brasoveana. Iata cateva dintre firmele de acest gen pe care le-a manageriat Draghici si care au iscat o serie de scandaluri: First Face Models din Covasna, Casting World Models si Vivienne Models din Brasov.

via bzi.ro

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*