You are here
Home > Uncategorized > Cum afecteaza alcoolul organismul

Cum afecteaza alcoolul organismul

Direct la cap. La 30 de secunde dupa prima inghititura alcoolul porneste spre creier. Incetineste caile de conducere si mediatorii influxului nervos ducand la modificarea starii de spirit, incetinirea reflexelor, alterarea echilibrului. De asemenea afecteaza memoria pe termen lung si duce la scaderea in dimensiune a creierului, alccoolismul cronic ducand la tulburari de reglare a temperaturii si de coordonare a miscarilor.

Afecteaza somnul. Desi ai sanse sa adormi mai repede vei dormi mai prost. Organismul va procesa alcoolul pe timpul noptii. Nu vei avea suficient somn tip REM, tip de somn care ajuta la revigorarea organismului pe timpul noptii. Ai sanse mai mari sa ai parte de vise agitate sau cosmaruri, plus vizitele mai dese la toaleta…

Hiperaciditate. Alcoolul irita mucoasa gastrica si stimuleaza secretia de acid. Cand se aduca suficient acid cu alcool apar greata si varsaturile. Consumul cronic duce la ulceratii ale mucoasei. Nivelele ridicate de acid din stomac scad senzatia de foame, unul din motivele pentru care alcoolicii au deficiente mari de nutrienti. Refluxul esofagian e mult mai frecvent alcoolul relaxand sfincterul esofagian inferior permitand acidului sa urce in esofag. Colonul si intestinul subtire sunt de asemenea afectate prin faptul ca alcoolul accelereaza tranzitul…

Afectarea hepatica. Ficatul e responsabil pentru metabolizarea alcoolului. In timp alcoolul in exces duce la ficat gras, fibros, fara elasticitate, hepatocitele raman fara flux sanguin cu nutrienti, incep sa moara fiind inlocuite de cicatrici ficatul devenint nefunctional, adica ciroza hepatica.

Afectarea pancreasului si diabetul zaharat. Pancreasul secreta enzime si insulina. Sub influenta alcoolului enzimele raman blocate in pancreas, acesta se inflameaza ducand la pancreatita. Pancreasul inflamat nu mai poate secreta insulina adecvat ducand in timp la diabet zaharat.

Mahmureala. Alcoolul te deshidratează și face ca vasele de sânge, inclusiv cele din creier sa se dilate, ceea ce duce la durere de cap. Stomacul vrea sa scape de toxic și de acid și apar greață și vărsăturile. Iar datorită dezechilibrului glicemic apar slăbiciunile și tremorul.

Inima. Pe lângă aritmiile de moment, alcoolul uzează inima, mușchiul cardiac pierzându-și elasticitatea și se ingroasa (cardiomiopatie dilatația). Apare astfel insuficienta de pompare ( insuficienta cardiaca).

Reglarea temperaturii corporale. Datorită vasodilatației provocate de alcool apare senzația de caldura dar in realitate organismul pierde caldura datorită creșterii fluxului de sânge periferic.

Alcoolul in exces mai este asociat cu scăderea imunității, tulburări hormonale, scăderea auzului și scăderea masei osoase și musculare.

Lasă un răspuns

Top